GEREEDSCHAP home
 
 
Voor het gieten gebruik ik diverse gereedschappen en attributen. Sommige zijn zelfgemaakt andere kant en klaar gekocht in de winkel. Als je op de foto klikt komt er een vergroting

Schort

Het schort is gemaakt van chroomleer, Wel soepel maar toch bestand tegen warmte. De nekriem is zo lang afgesteld dat de overgang tussen broek en schoenen is afgedekt. Ik heb er een buikriem aan gemaakt zodat bij het gebukt staan tijdens het gieten de schort op zijn plaats blijft.

Handschoenen

Als handschoenen gebruik ik een paar ordinaire lashandschoenen met voering. Ze zijn maar beperkt hittebestendig dus echt heet materiaal kun je slechts kort vasthouden. (gloeiend metaal dus al helemaal niet)

Rammers

De rammers zijn gemaakt van vurenhout 45x45 mm.Er zijn een paar verschillende lengtes. Een van de rammers heb ik kleiner geschuurd om tussen kleine objecten te stampen. Een andere rammer is wat langer om in diepe kasten te stampen. Onafgewerkt klontert er zand aan vast op het stampvlak. Met aflakken wordt dat probleem minder.

Kroezentang

Deze tang is zelf ontworpen en aangepast op de kroes. De tang heeft een gecombineerde functie waarbij met dezelfde tang de kroes uit de oven gehaald kan worden en kan worden uitgegoten.

Temperatuurkaart

Als je in het begin geen pyrometer hebt (en later ook)is het wel makkelijk als je deze kaart een beetje uit het hoofd kent.

 

Vormzand

Het vormzand is volgens mij het belangrijkste onderdeel van het gietproces. Ik heb kant en klaar olievormzand gekocht bij Gieterijtechniek Holland. Of je het aluminium smelt in een vierkante oven of een ronde, met een grote brander of met houtskool gestookt, in een kroes of in een oud rvs B+K pannetje het resultaat zal er niet anders om zijn. Als echter je vormzand te nat is of te grof of in elkaar zakt of kruimeld etc. etc. dan zul je dat direkt zien in je werkstuk. Koop gewoon een goede zak met 50 kg rood oliezand en gebruik dat dan ben je zeker van een goed resultaat.

 

Masker

Het gelaatbeschermingsmasker is vooral fijn bij het loeren in de uitlaat als je de slakken eraf schept. Natuurlijk geeft het ook een goede bescherming als het gesmolten metaal gaat sputteren doordat ergens vocht aanwezig is.

Partingdust

Hiervoor gebruik ik gewoon babytalkpoeder. Sinds mijn kinderen iets groter zijn had ik er toch nog een grote pot van over. Om het te verdelen doe ik het in een klein linnen buideltje zodat het fijn over de vlakken nevelt.

Schuimspaan

Om de slak van het gesmolten metaal te scheppen heb ik een keukenschuimspaan aan een metalen buis gebout. Na een vijftal alu-gietsessies is de schuimspaan doorgebrand. (hij wordt steeds roodgloeiend) Nu heb ik van een stuk dikke rvs plaat een spaan gemaakt. De plaat is voorzien van gaten en aan een rvs staaf gelast.

Ontslakker

Om het aluminium fijn homogeen te krijgen zonder putjes en luchtbelletjes is het goed om ontslakker toe te voegen. Deze zorgt ervoor dat alle rommel boven komt drijven zodat je het er af kunt scheppen.

Vormbak

De kleiner vormbakken heb ik van 18 mm multiplex gemaakt. De grotere van vurenhout omdat dit is beter bestand is tegen de buitenwaarts gerichte krachten als gevolg van het rammen van het zand. Bij een vormbak horen positioneringspunten zodat na het verwijderen van de mal de twee helften weer precies op elkaar terecht komen. Het is het fijnst als je wat langere geleiders maakt zodat bij wat meer ingewikkelde vorm je ze niet beschadigd bij het herplaatsen van de helften.

Schraper

Na het gieten blijven er altijd restjes dross en druppels aluminium hangen aan de wand van de kroes. Met deze schraper is de binnenkant uit te schrapen zolang het aluminium nog vloeibaar is. Het schraapblad heeft een verlopende kromming zodat voor elk stukje kroes eendeel van het blad grbuikt kan worden door iets te draaien. De schraper is geheel van roestvrijstaal gemaakt.

Spatels etc.

Dit zijn de spatels en kwastjes die ik gebruik bij het afmaken van de vormen in het vormzand.

Toolrek

Dit is de houder voor het gereedschap dat gebruikt wordt tijdens het gieten. Omdat de tangen, skimmers etc gloeiend heet worden is het een goed idee dat je ze ergens neer kunt zetten waar je niets kunt verschroeien en waar je er niet per ongeluk op stapt of aanraakt.

Metaaltang

De metaal tang is voor het toevoegen van metaalbrokken aan de hete kroes.