KROEZENTANG home
 
De kroezentang

De kroezentang is een eigen ontwerp. Het leek mij erg omslachtig om met een heftang de kroes uit de oven te halen om hem daarna in een giethouder te zetten waarmee de kroes gekanteld kan worden. Het ontwerp is dus een gecombineerde hef-giettang geworden.

De opengeklapte tang

De open tang wordt om de kroes geschoven

De tang wordt gesloten

Zijaanzicht

Details

Dit is een bovenaanzicht van de tang

Aan de onderzijde is een moer op de hoofddrager gelast. Door deze moer is een inbusbout gedraaid. De beweegbare buis zit los om de inbus bout geschoven.

Onderaanzicht van het bovenste scharnier

bovenaanzicht van het bovenste scharnier. De bout is aan het vaste deel van de tang gelast en steekt in de holle pijp van het bewegende klemdeel.

Werking

De kroes staat ongeveer 5 cm onder de rand van de oven

De tang zakt in licht geopende toestand om de kroes naar beneden tot aan het aanslag lipje

De tang wordt om de kroes geklemd en de kroes kan uit de oven gehesen worden

De kroes is uit de oven klaar om te gieten

Tekeningen

Bij het ontwerp van de tang moet rekening worden gehouden met het zwaartepunt van de gevulde kroes. Dit zal ongeveer op 1/3 tot 2/5 uit de onderkant liggen. De as door het handvat moet door dit zwaartepunt lopen. Het voordeel is dat bij het kantelen van de kroes (van positie A1 naar positie A2) er geen extra kracht nodig is die je uit balans brengt.

Ook in het vooraanzicht is te zien dat de as door het handvat ook door het zwaartepunt van de kroes loopt.

De tang met kroes en inhoud zijn al zwaar genoeg. Door bij het kantelen geen extra kracht te hoeven leveren kun je toch vrij nauwkeurig in het kommetje gieten.

Het is wel zaak bij het oppakken van de kroes de schenktuit niet exact aan de zijkant te hebben. De schenktuit moet iets van je af wijzen. Als de kroes daarna gekantelt wordt om uit te gieten zit hij precies onderaan. Dit is goed te zien bij tekening A2.

klik het beeld om te vergroten

E. lengte van de steel
D. tussenstukje
C. afhankelijk van de diepte van de oven. De C is de afstand van de bovenkant kroes (in de oven) tot bovenkant oven. Daarbij gerekend moet nog worden de dikte van het handvat en wat speling.
A . Er is uitgegaan van een kroes met een hoogte A. de strippen zijn 1/2 A lang gemaakt.
B. is dus 3/4 A lang.
M3. steel diameter 25mm (1")
M2. 2 scharnierpijpen diam.

 

Er zijn twee strips (1) die zorgen dat de kroes niet voorover tuimelt tijdens het gieten. Bij (4) zijn twee pijpjes die samen het draaipunt vormen. Het lipje (2) geeft de hoogte aan bij het oppakken uit de oven en zorgt ervoor dat de kroes niet over de strips (1) naar voren glijdt. Het handvat (3) is gemaakt van 25mm (1") gaspijp
Voorbeeld

Hier een plaatje om een idee te krijgen van de afmeting en de greep op de tang.