DE HOMESHOP home
 
De hijsbalk

Voor het werken met en aan machines en motoren van 400 - 1000 kg is het erg fijn om een hijsbalk te hebben. Daarbij zou het ideaal zijn een loopkraan door de hele shop te hebben. Het nadeel hiervan is dat alles onder het plafond vrij moet zijn en dat betekend geen schappen langs de wand tussen 240 en 260 cm boven de vloer. Die ruimte was er bij mij niet. Daarom heb ik gekozen voor twee hijsbalken zodat ik op twee locaties in de shop kan takelen en de lading overdwars bewegen van muur tot muur..

Een van de balken zit boven de smeerput, hiermee kan bijvoorbeeld een motor uit een voertuig getild worden of een lading van een aanhanger. Een tweede hijsbalk zit boven het werkgebied achterin en loopt over de werkbank. Hierkunnen zware dingen gedemonteerd worden en op de werkbank geplaatst. Alles wat tussen de balken verplaatst moet worden kan met een palletvork.

Om zoveel mogelijk vrije hefhoogte te creeren zitten de hijsbalken tussen de vloergordingen..

Er zit een lichtlijn door de gehele shop. bij de hijsbalk boven de werkbank is deze demontabel..

Installatie van de hijsbalk

De hijsbalken moesten van de binnenkant worden aangebracht. Vanwege brandgevaar wilde ik niet onder het plafond lassen. De constructie wordt met een koppelplaat aan elkaar gebout vlakbij de oplegging van de balk. Op de tekening en de fotos is goed te zien waar het om gaat. Voor de montage heb ik een kanalen lift gebruikt..

Het lange deel, eerst goed schilderen

De koppelplaat vastgebout op zijn plek tussen de gordingen
Het korte deel
De handmatige kanalen lift.
De lift is opgehoogd om de balk tussen de gordingen te krijgen.