BRANDER home
 
 

Eerst had ik een standaard gasbrander (iets kleiner dan een dakleerbrander) voor in het vierkante oventje. Deze had last van verstikking zodat ik met de stofzuiger van een afstand iets lucht bijgaf. Het was een zeer onstabiele situatie waarbij de brander snel uitwaaide.

Vervolgens heb ik een niet-geblazen gasbrander zelfgemaakt aan de hand van voorbeelden die ik her en der op het internet heb gezien.

Omdat de oven toch iets groter is geworden dan ik had gedacht, werd het tijd voor "More Power". Van een ander voorbeeld op het internet heb ik onderstaande gasbrander gemaakt. Meer informatie over de "sidearm-burner"kan worden gvonden op de zoellerforge website.

Brander

De brander is gemaakt van stalen gas en cv pijpen die toevallig voorhanden waren. De luchttoevoer is met een schuifkraan met messing schuif te regelen. De luchttoevoer wordt verzorgd door een oude stofzuiger.

Gastoevoer

De gas injectiepijp is gemaakt van rvs. Voorin is een rvs asje geslagen waarin een gaatje van 1 mm is geboord. De rvs buis wordt in een gewone messing knelkoppeling gestoken en licht aan gedraaid. De gastoevoer wordt bij de fles geregeld met een instelbare gasdruk regelaar van 10-40 psi

Gemonteerd

De brander wordt in de toevoerpijp geschoven en met een bout handmatig aangedraaid.