Metaalgieten sessie I home
 
 

PAS OP! Omgaan met heet metaal brengt grote risicos met zich mee. Op deze paginas beschrijf ik gedeeltelijk de door mij gevolgde werkwijzen en gebruikte apparatuur bij het gieten van aluminium. Hierbij komen temperaturen boven 700° C voor. Als je bijvoorbeeld een kroes breekt, uit de tang laat vallen of omstoot en er klotst een golf vloeibaar metaal over je voeten is de kans groot dat je in een rolstoel terecht komt. Ga je toch bezig met het smelten van metaal doe dan niets overhaast en overdenk elke stap voor je 'm zet. Probeer de eerste sessies koud proef te draaien en zorg dat alles stabiel staat (zowel de oven als de kroes als de tangen, schuimspaan en andere hulpmiddelen. Zorg voor een schone opgeruimde werkplek (metaal is zwaar en je bent snel uit je evenwicht).Zorg dat je de ruimte hebt om te manouvreren met de kroezentang en dat je ingots en gietkasten goed bereikbaar zijn. Zorg ervoor dat alles droog is en er geen water of brandbare stoffen bij je werkplek in de buurt staan. Ik kan op geen enkele wijze aansprakelijk gehouden worden voor eventuele problemen, schade of ongelukken: je werkt geheel op eigen risico.

Mal maken

Hier is te zien hoe de mal voor het front van een versterker is gemaakt. Op een mdf ondergrond is een plaatje perspex van 3 mm gelijmd met contactlijm. Hierna zijn de letters(delen) met een cnc bovenfrees uitgefreesd. De perspex is daarna eenvoudig los te wippen van de tijdelijke ondergrond met een kleine beitel of schroevendraaier. De letter delen worden daarna met secondenlijm op de definitieve ondergrond geplakt.

De definitieve ondergrond bestaat uit een plaat trespa van 10 mm met daarop gelijmd een stuk rubbertegel met leisteenrelief. Met trespa als basis heb je een goed bewerkbaar materiaal maar je hoeft niet zo snel bang te zijn voor beschadigingen als met mdf.
Proefstuk

Voor het bovengenoemde versterkerfront is eerst een proefstuk gegoten. De mal is op dezelfde manier gemaakt als hierboven beschreven.

Het oventje is het eerste model gemaakt van promatect platen die met een paar ijzeren hoekijzertjes in elkaar zijn gezet tot een vierkant oventje met afgeschuinde binnen hoeken. Na vier keer stoken begon de zaak uitelkaar te vallen. Dus er is niet meer uitgekomen dan een paar ingots en dit proefstuk

Tweede sessie

In deze sessie worden diverse onderdelen gegoten in een enkele mal. Een speelgoedzwaard en -werpster, koppelstukje voor de mal, vacuumcap en een inbussleutelhouder. Er zijn veel fotos, klik op de fotos om ze te vergroten.