Oude weiler LZ 280 home
 
 
Evaluatie van mijn oude LZ 280

Dit is de eerste draaibank ik ik bezat. Ik heb hem gekocht van een handelaar die zei dat hij van een Lagere Technische School kwam. Hij heeft wel geleden door het (mis)bruik van de leerlingen. De handelaar liet de draaibank opschilderen door een stageloper afgezien van de kleur was het slecht gebeurd. De kast onder de machine was wel goed geschilderd (afgezien van het feit dat de deuren op de kop waren gemonteerd) maar de machine zelf was beroerd gedaan. Echter er zat een digitale uitlezing van mitutoyo op en de prijs lag binnen het budget. Ik nam mij voor de machine zelf weer over te schilderen.

Na de draaibank een tijd te hebben gebruikt en een nadere inspectie kwamen de volgende punten aan het licht:

1 - De slijtage van het bed was erger dan ik dacht. Er was een ribbel van enkele tienden van milimeters in het bed

2 - De voetplaat van de bovenslede was gebogen. Dit was merkbaar omdat de bovenslede op en neer bewoog afhankleijk van de nodige snijkracht op de beitel.

3 - De bevestigingsbouten van het draaipunt van de bovenslede hadden de onderzijde beschadigd. Hierdoor was de bovenslede lastig schuin te zetten, de bouten haakten overal.

4 - de mm indicatie op de centerhouder was slecht te lezen. (indicatie van slijtage)

5 - Er was een rommelend geluid als de lage versnelling ingeschakeld was.Mogelijk kon dit verholpen worden door de tussenas en de hendel te verstellen maar mogelijk was het ook slijtage in de tandwielen..

6 - Aaan de voorkant van de vertselbare slede was behoorlijke schade

7 - Er zat behoorlijk speling op de feedscrews. Er kon wat opgevangen worden door het bijstellen van de bronzen moeren maar er zat ook behoorlijk slijtage in de schroefdraad zelf

8 - De drieklauw had behoorlijke slijtage

Ik heb geinformeerd naar het slijpen van het bed. Prijzen liepen van 800 euro (gedemonteerd aanleveren). Een complete revisie liep naar de 2000 euro. Dit was te veel voor deze machine.

Ik heb overwogen het bed zelf te scrapen naar aanleiding van een artikel in "The Homeshop Machinist" . Op ebay heb ik al een Biax scraper gekocht. Na een verdere studie van de scraping bijbel "Machine Tool Reconditioning" bleek dat er ook nog extra gereedschap als vlakplaten enzo nodig waren. Op dat moment alleen erg duur te vinden en daarom heb ik van het plan afgezien.

Kort daarna liep ik tegen een zeer mooie machine vlak in de buurt aan. Van de bovengenoemde problemen bleef alleen het probleem met de drieklauw over. Daarentegen zaten er een volledige set spantangen, een koelunit, een vaste en lopende bril bij en een handsteun. De deeal om hem te ruilen was snel gesloten.

Met nog een aantal items van ebay heb ik de gereedschapset van deze machine vrij compleet.

Eigenlijk was de eerste machine een tegenvaller maar dankzij de goede ruil met de tweede ben ik zeer tevreden.