DE HOMESHOP home
 
De vloer
De vloer in de garage bestond uit een heel slecht gemaakte betonvloer. Er zaten veel bergen en dalen in en het was niet waterpas. Ook zaten er veel barsten en zanderige stukken in. Het oppervlak was zeer zacht en zanderig dat houd in dat er altijd stof ligt zelfs direct na het vegen of dweilen.
Het eerste plan was de vloer te coaten met een epoxi-coating. Dit zou echter een verspilling van geld zijn want alleen het stofprobleem was dan opgelost. Daarom werd besloten een nieuwe 45 mm dikke zand-cement dekvloer door de gehele garage aan te brengen. Deze nieuwe vloer wordt afgewerkt met een epoxy-coating.
1 voorbereiding van de ondervloer

 

De bovenkant van de oude vloer moest vetvrij gemaakt worden en opgeruwd. Ook alle losse delen moesten eraf. De beste methode is de vloer op te ruwen met een speciale machine.. floor sanding
Het is noodzakelijk goede adembescherming te dragen tegen alle kwartssof dat vrijkomt. floor sanding with dust

Dit is het resultaat waar de toplaag eraf is geslagen.Er is van 4 verschillende hoeken over de vloer gewerkt. De hoeken hadden een onderlinge hoek van 45 graden

sanded floor
2 productie van de vloer

 

De samenstelling van de nieuwe toplaag:
- Zand (erg grof vloerenzand)
- cement
- Glasvezel versterking
- graniet korrels

Deze materialen worden gemengd in een mixer-pomp. In iedere batch gaat een handvol glasvezel. Niet te veel anders krijg je ongemengde proppen in de vloer.

floor materials

Eerst wordt de vloer geimpregneerd met een hechtmiddel. Daarna wordt een laag puur cement-water-mengsel over de vloer geborsteld. Dit is ook een soort bindlaag tussen de oude en de nieuwe vloer.
Het mengsel wordt gepompt door een dikke rubberslang. Het lijkt vloeibaar maar dat is het niet.

putting on the concrete

De toplaag wordt extra verrijkt met granietkorrels Dit geeft extra weerstand tegen slijtage en geeft extra sterkte tegen zware dingen die op de vloer vallen.
Als laatse wordt er een donkere cementslurrie over de vloer getrokken met een vloertrekker. Dit is om de korrels in de toplaag beter vasttezetten en om de vloer glad te maken

Na het aanbrengen moet de vloer 28 dagen drogen voor de uiteindelijke maximale sterkte is bereikt. Het kan zijn dat de vloer nog verder moet drogen voor de epoxy-coating kan worden aangebracht.. Er is een week droogtijd voor iedere centimeter vloerdikte onder optimale omstandigheden.

Dat betekent dat een vloer als deze in een regenachtige herfst wel 8 weken moet drogen.

floor almost ready
3 Vloercoating

De vloercoating is HIMfloor FC130. Dit is een 2-componenten epoxy coating. De coating is aangebracht met een roller in twee lagen.