AI HEMBRUG U2 home
 
Spindel ontwerp

De Hembrug U1/U2 was een kopie van de Cincinati slijpmachine maar onder andere is de kop anders geconstrueerd. De kop van de Cincinati heeft een klemconstructie om de lagers vast te zetten. De Hembrug heeft het huis van de spindellagers uit een stuk gegoten.. Hierdoor is hij meer solide.

Er zijn twee verschillende aandrijvingen. de V-snaar en de platte riem. De platte riem loot rustiger maar kan niet zoveel kracht overbrengen. Ook is de V-snaar toegepast in de kop die iets geneigd kan worden.

Het oudste spindletype loopt in twee dubbele rollenlagers en heeft een dubbel axiaallager. Het is gebleken dat deze axiale lagers na verloop van tijd kapot gaan. Ze zijn niet opgewassen tegen dit soor belastingen (of snelheden)

De constructie van de spindel is gewijzigd zodat er nu een dubbel rollager is en aan de andere kant een gematchte set hoekkontaktlagers.

Een ander veel voorkomend probleem is de stalen kooi om de rollers. Regelmatig breken hier stukjes af die het lager beschadigen. Later werden de rollagers voorzien van een bronzen of kunststof kooi.
Ook waren er machines die vervorming in de kop vertoonden.. Hierdoor zitten de lagers niet meer goed uitgelijnd en lopen de lagers op de buitenkant. Dit leid ook soms tot gebroken lagers..

Demontage gereedschap
In de handleiding van de Hembrug zit een beschrijving hoe de hoofdspil gedemonteerd moet worden en welk gereedschap daarvor gebruikt moet worden. Tevens is er een tekening waarop de afmetingen van de speciale demontage gereedschappen staan. Deze gereedschappen heb ik met behulp van deze tekeningen gereconstrueerd.

1 - steunbus voor inwendige lagertrekcilinder (2)

2 - cilinder om de buitenste lagerring te verwijderen/monteren

3 - Cilinder om buitenste lagerbus te plaatsen

4 - bout voor het aandraaien van item 1 en 2

5 - drijfbus om lager op as te plaatsen

5 - spindelklem

6 - lagertrekker

7 - standaard haaksleutel

8 - standaard twee punts spansleutel

Procedure
1 verwijder de riem van de motor pully  
2 Verwijder het beschermplaatje op de kop en hand de aandrijfriem over het lagerhuis aan de rechterkant.  
3 verwijder moer (1)van de spindel (linkerzijde) en verwijder de afdekring (2)  
4 take out setscrews (3 and 8) together with the copper protection discs which are seated underneath those screws  
5 with the aid of nut (4) releasethe inner ring with the rollers of bearing