OVENBOUW home
 
Deksel wapening

 

Het deksel is aan de binnenzijde voorzien van stalen wapening zodat de voering er niet na verloop van tijd uitvalt. De wapening is gemaakt van kozijnankers die zijn vastgelast aan het deksel

Aan de kant van het scharnier zijn twee verstevigingsstrips ingelast zodat deze krachten (en bijhorende vervormingen) verdeeld worden over wand en deksel.

Deksel scharnier

Het scharnier is een gewricht van een harkeermachine. De onderste as is het scharnier en de bovenste as bevat de pen van de klapvergrendeling. Door middel van de derde vertikale as kan de deksel worden gedraaid.

Hier is de deksel gesloten. De vergrendeling rust op de achterste pen. Bij het openen van het deksel zakt de vergrendeling vanzelf naar beneden in de vergrendelde toestand.
Hier staat het deksel in geopende toestand. De vergrendeling is over de achterste pen gehaakt. Om te ontgrendelen moet licht op de gebogen stang die naar voren loopt worden gedrukt.
Deksel

Het deksel is omhoog te scharnieren en vervolgens naar rechts weg te draaien in een licht geopende stand. Het nadeel van het volledig opklappen van de deksel is dat bij het uithalen van de kroes een enorme hitte wordt uitgestraald in jouw richting.

 

Dat het deksel eerst iets opgeklapt moet worden heeft te maken met de hoogte van de kroes. De bovenkant van de kroes is gelijk aan de bovenkant van de zijwand. De deksel is 5 cm hol van binnen. Als er dus nog wat aluminium uitsteekt zal door het zijwaarts wegdraaien van het deksel de kroes omvallen als de deksel niet eerst iets wordt opgetild.
Ook slijt de rand minder hard als de deksel wordt opgetild voordat hij wordt weggedraaid.

Hier is de deksel in geopende toestand te zien. De metalen buis die langs de bovenrand te zien is is de ontgrendeling.
Hier is de deksel in weggedraaide toestand. Eventuele hittestraling van het deksel is niet hinderlijk en brengt geen schade aan de brander etc.
Hier is de deksel in opgeklapte toestand. Dit is makkelijk voor inspectie. Hier is goed de uitgeholde vorm te zien.